Onze diergeneeskunde

In onze kliniek kun je terecht voor de behandeling van gezelschapsdieren, met name honden, katten, konijnen en knaagdieren. Voor elk van deze diersoorten beschikken we over speciale voorzieningen om optimaal te kunnen behandelen en de kans dat de dieren stress ervaren door het bezoek aan een dierenkliniek zo klein mogelijk te maken. Hier kun je bv lezen wat we aldus doen om deze bezoeken katvriendelijk te maken.

Hieronder een overzicht van onze werkzaamheden en mogelijkheden:

APK en eventuele vaccinatie:

Een jaarlijkse gezondheidscontrole (APK) verdient elk dier. Een huisdier kan immers niet zelf zeggen dat er iets niet helemaal in orde is, sterker nog, een dier heeft een natuurlijk instinct om zo lang mogelijk symptomen van ziekte te verbergen. Bij deze APK wordt ook de vaccinatiestatus van je dier bekeken. Wat dat betekent kun je uitgebreid hier lezen en de wetenschappelijke verantwoording staat hier.

Bloedonderzoek:

ons bloedanalyse-apparaat stelt ons in staat om vele waardes uit het bloed van uw dier binnen enkele minuten te bepalen. Ook zeer betrouwbare hormoonbepalingen (zoals schildklierhormoon of progesteron – dat gemeten wordt om vast te stellen wanneer het optimale dekkingstijdstip is van een loops teefje)  voeren wij uit. Met behulp van zogenaamde ‘sneltesten’ kunnen we specifiek onderzoek doen naar de aanwezigheid van bepaalde ziekten. Daarnaast kunnen alle overige gewenste onderzoeken plaatsvinden door het opsturen van bloed naar een gekwalificeerd diergeneeskundig laboratorium.

Röntgenologie:

ons digitale röntgenapparaat maakt op veilige wijze kwalitatief hoogstaande röntgenfoto’s van uw dier. Ook officiele HD- en elleboogfoto’s behoren daarbij uiteraard tot de mogelijkheden. Indien de beoordeling van de foto’s ruimte laat voor twijfel, sturen wij deze ter beoordeling door naar een specialist veterinaire radiologie. Voorbeelden van foto’s bekijken: heupen hond , elleboog hond , borstkas hond , borstkas kat.

Echografie:

met onze echo-scanner kunnen wij echografische opnamen maken van bv de buik van uw dier. De aldus gemaakte opnames (bv bij geconstateerde dracht) kunt u desgewenst thuis op uw computerscherm nogmaals bekijken.

ECG:

met een ECG- apparaat kan een zogenaamd ‘hartfilmpje’ worden gemaakt om aldus bepaalde afwijkingen in de werking van hart vast te stellen of uit te sluiten.

Oogdrukmeting:

met de geavanceerde Tono-pen kunnen we op eenvoudige wijze betrouwbare oogdrukmetingen uitvoeren. Diverse rassen hebben immers een aangeboren grotere kans op verhoogde oogdruk (glaucoom), maar ook bij diverse oogaandoeningen is het verstandig om de oogdruk te meten.

Endoscopie:

om te zien of er in bepaalde lichaamsholten (bv de neus of in een oor) een afwijking zichtbaar is, kunnen wij dit met een endoscoop vaststellen. Voor onderzoek van het maagdarmkanaal met een zogenaamde flexibele endoscoop sturen wij door naar een veterinaire specialist interne geneeskunde.

Verwijderen bultjes zonder narcose

Met de Cryopen hebben wij een bevriezingsinstrument ter beschikking waar een zeer dun straaltje van het erg koude stikstof-oxide uitkomt. Hiermee kun je het te bevriezen gedeelte van een bultje op de huid zeer nauwkeurig begrenzen, waardoor pijn afwezig tot minimaal zal zijn, en dus geen narcose of locale verdoving nodig is. Na 4 weken kan het definitieve resultaat beoordeeld worden. Een indruk van de behandeling krijgt u in dit filmpje.

Chirurgie:

in onze operatiekamer is moderne bewakingsapparatuur aanwezig, zodat wij op veilige wijze vrijwel alle voorkomende ingrepen bij uw dier (ook als deze al wat ouder is) kunnen uitvoeren.

Gebitsbehandelingen:

het gebit van uw dier krijgt vaak te weining aandacht, maar met name bij honden wordt het door onvoldoende poetsen een bron van infectie en stank. Onder sedatie kunnen wij het gebit van uw dier reinigen en polijsten, aangetaste of loszittende elementen verwijderen. Ook kunnen we röntgenfoto’s maken om o.a. de toestand van de wortels van de diverse elementen te controleren.

Allergologisch onderzoek:

allergieën komen bij honden en katten regelmatig voor, soms al op erg jonge leeftijd. Door systematisch onderzoek met diëten, bloedonderzoek of huidtesten kan de oorzaak van de allergie worden gezocht en behandeld.

Voedingsadviezen:

er kunnen allerlei problemen in/door de voeding van uw huisdier optreden: tekorten, verteringsproblemen, allergieen, overgewicht. Daarnaast zijn er inmiddels geweldige mogelijkheden met speciale diëten voor dieren met gewrichtsproblemen of ouderdomsklachten zoals dementie. Wij kunnen u hierin adviseren. Voor honden en katten met overgewicht hebben wij een speciaal begeleidingsprogramma waarin door regelmatige (2-wekelijkse) controle het overgewicht van uw dier kan verdwijnen.

Bloeddrukmeting:

te hoge bloeddruk bij honden of katten komt zelden als een op zichzelf staande afwijking voor. Met name bij katten echter treedt hoge bloeddruk nogal eens op als gevolg van een probleem aan de nieren, schildklier of hart. Soms zichtbaar doordat er problemen aan de ogen (het netvlies) ontstaan. Wij beschikken over een bloeddrukmeter (oscillometrisch, nieuwste generatie) waarmee eenvoudig en betrouwbaar de bloeddruk kan worden gemeten.

Camera-bewaking:

dieren in de opname kunnen buiten openingstijd door ons geobserveerd worden met camera-bewaking via internet.

Voor bepaalde vormen van gespecialiseerd onderzoek en behandeling kunnen wij patienten doorsturen, oa naar de Universiteits Kliniek Gezelschapsdieren in Utrecht, of klinieken van Dierenarts-Specialisten zoals in Vught of Wageningen.