Ontwormingsadvies

Regelmatig ontwormen van een hond of kat lijkt logisch maar is ook belangrijk uit een oogpunt van volksgezondheid. Door het intensieve contact met huisdieren kunnen heel gemakkelijk, bv door het aaien van de vacht, spoelwormeitjes het menselijk lichaam binnenkomen. Met name voor kinderen moet dit zoveel mogelijk vermeden worden.

De Europese organisatie ESCCAP is een groep van parasitologen die uniforme richtlijnen opstelt voor de parasietenbestrijding bij honden en katten.

Voor volwassen honden en katten is hun advies om 4x per jaar te ontwormen. Uitzonderingen hierop zijn mn .:

– huishoudens met slechts één kat die niet buiten komt, niet in contact komt met andere katten of kinderen: dan is in principe 2x per jaar toereikend

– jachthonden die bv in Zuid-Limburg mee op jacht gaan en daarom een verhoogde kans hebben de vossenlintworm op te lopen: tijdens het jachtseizoen maandelijks ontwormen.

De samenvatting van de ontwormings-richtlijn, en een keuze diagram om te bekijken hoe vaak jouw huisdier ontwormd moet worden staat op deze pagina (Richtlijn wormbestrijding en keuzediagram).

Om het ontwormen niet te vergeten is het handig om hiervan een herinneringsnotitie te maken in een agenda. Dit kan bv ook via een App zoals myvetprogram , die helemaal naar wens kan worden ingesteld.

 myvetyprogram-App