Morgen geopend om 09.00

Teken en door teken overgebrachte ziektes

Teken zijn kleine (1-8mm grote) spinachtige beestjes die zich voeden met bloed van mn zoogdieren : bv mensen, honden en katten. Ze leven in alle typen begroeiing, zelfs in kortgemaaid gras in de tuin. De 2 vervellingen die ze doormaken (van larve naar nimf en van nimf naar volwassen) vinden op de grond plaats, zodat ze dus voor elk levensstadium en elke voeding een nieuwe gastheer moeten zoeken.

De meest voorkomende teek in Nederland is de Ixodes Ricinus. De Borrelia-bacterie die frequent in deze teek aanwezig is kan bij mensen de bekende en beruchte ziekte van ‘Lyme’ veroorzaken: de ziekte-symptomen hiervan varieren van griepachtige verschijnselen tot ernstige problemen in het zenuwstelsel. Het lijkt erop dat de ziekte van ‘Lyme’ bij honden nauwelijks problemen veroorzaakt: alhoewel veel honden na door teken gebeten te zijn afweerstoffen tegen Borrelia ontwikkelen (en dus besmet zijn) is nog niet aangetoond dat honden ook daadwerkelijk ziek kunnen worden van de Borrelia-bacterie. Desalniettemin blijft het voorkomen van een tekenbeet infectie belangrijk omdat teken ook diverse andere infectieuze ziekten kunnen overbrengen zoals Ehrlichiose, Anaplasmose, Babesiose en Bartonellose.

Op de afbeeldingen hieronder: Links DERMACENTOR teken en Rechts Ixodes teken. De onderste 2 zijn mannetjes, erboven 2 vrouwtjes (waarbij het schild alleen het voorste deel van de rug bedekt)

Tekensoorten die voorheen alleen in Zuid-Europa voorkwamen zien we steeds verder naar Noord-Europa oprukken. Inmiddels komt zodoende ook op diverse plekken in Nederland de tekensoort DERMACENTOR voor. Deze soort is berucht omdat deze bij honden de ziekte BABESIA kan overbrengen : een parasiet die zich in de bloedcellen nestelt en tot ernstige ziekte en de dood kan leiden. Ziekte-symptomen kunnen zijn : koorts , sloomheid, niet eten, snelle ademhaling, donkere urine. Bij een tijdige vaststelling kan behandeling door de dierenarts nog succesvol verlopen.

Het verwijderen van aangehechte teken (bv met de tekenhaak O’Tom, zie hieronder) of voorkòmen van tekenbeten wordt dus belangrijker. Het niet wandelen in gebieden waar veel teken zitten kan daarbij helpen. Heel gemakkelijk zijn smakelijke tabletten die maandelijks aan honden kunnen worden toegediend om teken snel te doden. Maandelijks op de huid opbrengen van Advantix-pipetten (alleen bij honden) helpt ook om de aanhechting van teken te voorkomen. Scalibor tekenbanden werken ook goed tegen teken, en zijn zeker in het buitenland (mn Zuid-Europa) aan te raden omdat ze ook preventief werken tegen insecten (zandvliegen en muggen) die de ziektes Leishmaniosis en Hartwormen over kunnen brengen.

Het verwijderen van aangehechte teken gaat het makkelijkst met speciale tekentangetjes, zoals bv de tekenhaak O’Tom (zie hieronder). Het is fout om de teek eerst te verdoven met alcohol of iets dergelijks, omdat als reactie hierop een aangehechte teek mogelijk via zijn monddelen alsnog een infectie kan overbrengen.

Tekenhaak O’Tom

Terug naar overzicht
© 2024 - Dierenkliniek Heythuysen
Created by LR Internet