Een chip….wat is dat ?

Een chip is een buisje van bioglas (ter grootte van een rijstenkorrel), dat met een inbrengnaald onder de (nek-)huid van een dier kan worden aangebracht. Het bevat een microchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. Met behulp van een afleesapparaat (reader) dat bv elke dierenarts of dierenasiel heeft, kan uit de chip een uniek 15-cijferig getal worden afgelezen. De eerste cijfers ‘528’ geven daarbij aan dat de chip in Nederland is ingebracht.

In Nederland moeten pups binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden; vóórdat ze 8 weken oud zijn moeten ze in een (door het Ministerie van Economische Zaken erkende) databank worden geregistreerd. De grootste erkende databank in ons land is de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG); een fokker kan hier een nest pups in 1x aanmelden. Als de pups vervolgens naar een nieuwe eigenaar gaan dient deze de pup binnen 2 weken na aanschaf op zijn/haar naam te registreren in een erkende databank. Ook honden die worden geïmporteerd moeten binnen 2 weken worden geregistreerd op naam van de eigenaar. Let op: bij export of overlijden van een hond moet dit ook aan de betreffende databank worden gemeld. Fokkers moeten verkochte pups binnen 2 weken na verkoop afmelden; dit is bedoeld om een betere controle te kunnen uitvoeren in de strijd tegen ongewenste illegale handel van honden.

Voor katten en fretten is een chip alleen verplicht als ze naar het buitenland meereizen.

Indien een dier zonder eigenaar wordt aangetroffen, en bv naar een dierenarts of dierenasiel wordt gebracht, kan aan de hand van het chipnummer (het telefoonnummer van) de eigenaar worden gevonden. Daartoe is het wel nodig dat de betreffende gegevens in een (via internet toegankelijke) databank worden geplaatst. Goede zoekmogelijkheden zijn:

NDG voor registratie van chips in Nederland

Website van Nederlandse Website van de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG)

 

ID chips (Belgie) voor zoeken naar chipregistraties in Belgie

Website van ID chips (Belgie)

CHIPNUMMER.NL voor zoeken naar chipregistraties in Nederland

Website van verzamelde databanken: Chipnummer.nl

 

EUROPETNET voor zoeken naar chipregistraties in Europa

Website van Europees geregistreerde databanken : Europetnet

 

PETMAXX wereldwijde zoekmachine voor chipregistraties

Website van wereldwijd geregistreerde databanken: Petmaxx